‘ Dürüstlük’ üzerine istatistiksel analiz (2)

Dürüstlük üzerine istatistiksel analiz (1)

Yazının Birinci bölümünü okumak için TIKLAYIN..

 

Dürüstlük üzerine istatistiksel analiz (2)


dürüstlük istatistiksel ekonomi analiz     

 

   Peki sahtekarlığın iyi bir çaresi ne olabilir mi ?
   Bunun üzerine yine bir deney ile devam edelim. Bir grup katılımcıdan basit bir matematik testi yapmaları isteniyor. 20 basit problemden oluşan testte her bir katılımcının toplamı 10 olan iki sayıyı bulmaları isteniyor. Süreleri beş dakika ve yine ödülümüz var. Her doğru soruya on dolar. 

        Önceki deneyde olduğu gibi bazı katılımcılar kağıtlarını doğrudan gözetmene teslim ettiler (ÖZ KONTROL GRUBU)
Diğer katılımcılar başka bir kağıda doğru çözdükleri soru sayısını yazıp asıl kağıtlarını imha ettiler. Bu katılımcılar hile yapma imkanı bulanlardı. Bu imkan verildiğinde hile yaptılar mı ? 

Ancak bu deneyin kilit noktası, deney başlangıcında yapılan farklı bir uygulama idi. Katılımcılar salona geldiklerinde, bazılarından lisedeyken okudukları on kitabın isimlerini yazmaları istendi. Diğerlerinden ise On Emir'den hatırlayabildikleri kadarını yazmaları. (ON EMİR ;Bilgi için tıklayın

Deneyin Amacı;
Bazı katılımcıların lisedeyken okudukları 10 kitabı hatırladıktan sonra, bazılarının ise On Emir'i hatırladıktan sonra hile yapmaya kışkırtıldıklarında hile yapma durumlarında gözle görülür bir farklılık oluşacak mı? 

 

Deneyin sonucu;

  • Hile yapmak mümkün olmadığında, katılımcılar ortalama 3,1 problemi doğru çözdüler. 

  • Hile yapmak mümkün olduğunda, lisede okuduğu 10 kitabı hatırlayan grup çözdüğü sorulardan ortalama 4,1 puan elde etti. (Hile yapamayanlara göre %33 fazla) 

Ama asıl nokta diğer grup -önce On Emir'i yazan ve hile yapma imkanı olan durumda testi çözen katılımcılar-

  • Hile yapmak mümkün olduğunda, On Emir'i hatırlayan grup hiç hile yapmamıştı. Doğru cevap ortalamaları 3 yani hile yapmayan grup ile aynı olarak ölçüldü. 

Sahtekarlığı azaltma konusunda On Emir ne tür bir mucize gerçekleştirmişti !

Yazardan; 'Ülkemizi dürüst tutmak için ne yapabiliriz ? İncil'i, Kur'an-ı Kerim'i ve ya değerlerimizi ne yansıtıyorsa onu okuyabilir okutabiliriz. Mesleki standartlarımızı canlandırabiliriz. Dürüst davranacağımıza dair sözlerin altına imzamızı atabiliriz. Başka bir yol ise, ilk olarak, kişisel maddi çıkarlarımızın ahlaki standartlarımıza karşıt olduğu durumlara girdiğimizde, gerçeği "eğilip bükülebildiğimizi" , dünyayı çıkarlarımıza uygun bir açıdan görebildiğimizi ve sahtekarlaşabildiğimizi fark etmektir.'

1 geri izleme / bildirim

  1. ‘Dürüstlük’ üzerine istatistiksel analiz (1) | EkonomiAnaliz ®

Yorumlar kapatıldı.